Om oss

Tre Äpplen Hög är ett samarbete mellan Gunlis Johansson och Malin Enqvist, mamma och dotter. De bor i olika delar av landet, men låter sällan geografin sätta gränser. 

Gunlis har haft hund i hela sitt vuxna liv, och lite dessför innan. Det började med en Schipperke i barndomshemmet och lilla Daina, som hon hette, styrde famlijen med järntand. Trots det fastnade hon för hunden som husdjur och familjemedlem. Det har genom åren varit Labradorer i huvudsak, men även en Schäfer fanns i tidernas begynnelse, liksom blandrasen Wisco som fick betydelse för Malins start med sitt hundliv. 

Gunlis flyttade till Österbymo i mitten av -00-talet när barnen flugit ut. Där fanns rötterna, även om hon fötts, vuxit upp och levt många år i Uppland där hon också bildade familj och ägnade fritiden åt uppfödning av Arabiska Fullblodshästar. Nu finns inga hästar kvar, men intresset för uppfödning och avel har aldrig falnat. Idag finns det istället Griffoner och katter av rasen Devon Rex i hemmet. 

Malin har mer brukshundsbakgrund och har haft Beauceroner i många år. Det genuina hundintresset kom med blandisen Wisco. Han fick prova på det mesta i träningsväg, men gillade allra mest att ligga i soffan. Jakten på bruksras började när hennes intresse för hundträning vida översteg Wiscos intresse. Det var då Beauceronen korsade hennes väg och hon var fast.   
Sedan 2005 driver och deläger hon ett hunddagis i Sundbyberg, strax utanför Stockholm.

Brukshundlivet är lagt på hyllan sedan några år och hundarna lever numera sällskapshundsliv.  
Idag bor hon strax utanför Bro, tillsammans med hundarna och sin sambo. 

Griffonerna då, hur kom de in i bilden? Malin fastnade för Griffonen när det kom in ett par i bekantskapskretsen. Den ena var Riccard, som först var "daghund". Han fick en kull med en annan mycket trevlig Griffon. Hjärtat kunde inte tyglas och lilla Prillan köptes.


Malin tyckte att Labben var lite väl stor och krävande för sin mor, som började närma sig pensionsålder, så Prillan fick flytta in där. I samma veva behövde Riccard ett nytt hem och fick naturligtvis en fast plats i familjen. Självklart föll även Gunlis för dessa fantastiska små hundar och när den sista Labben gick ur tiden bestämdes att köpa en kompis till Prillan. Vore det inte roligt att försöka hitta en rastypisk hund som gick att ställa ut? På den jakten fann de det röda lilla guldkornet Annika. Och det var här tankarna om en egen liten uppfödning startade.

IMG_0660 
Gunlis tillsammans med Prillan, Annika och Riccard

Vår syn på de trubbiga små hundarna

När de trubbiga små hundarna först kom in i våra liv var vi lite oroade över att de var just trubbnosiga. Hur skulle de klara sommar och värme? Vi lever aktiva liv och hundarna följer gärna med ut i skogen, eller på en cykeltur och det är sånt som vi tycker att varje frisk och sund hund ska klara av. Ingen av våra hundar har några som helst problem att andas när de blir varma och/eller trötta och de kyler av sig snabbt efter ansträngning. En sällskapshund ska ju kunna hänga med på de flesta aktiviteter som familjen gör.

Alla hundtyper har problem som man ska se upp med, vissa är mer eller mindre vanligt förekommande i olika raser. Vi tycker att Griffonen är en förhållandevis frisk ras och hoppas att den så kommer att förbli.

Vi följer rasklubbensrekommendationer och ögonlyser och undersöker knän på våra avelshundar. 

 IMG_4268